06 april 2007

Var det bara en tillfällighet, en slump?

"Livet består av en räcka händelser. En del är märkvärdigare än andra och kallas tilldragelser. En del är noga planerade av oss själva eller av någon annan, de är styrda av en vilja och kallas handlingar eller företag. Men en del händelser tycks varken vara styrda av viljan eller av förnuftet, de förefaller helt oväntade, överraskande, oförutsedda. Vi kallar dem tillfälligheter eller slump, men vi vet ingenting om dem. Vi vet inte om de i stället kanske är delar av ett öde, som inte kan undvikas, är bestämda av en försyn som ingen känner. Vi vet ingenting om detta. Men många av oss har nog varit med om att obetydliga och skenbart helt slumpmässiga händelser fått viktiga följder."

Detta är första stycket i en bok som hamnade på min topplista i mars. Jag fick den i tioårspresent av mamma, och det är en av de mest sönderlästa böckerna jag äger. En av de mest älskade böckerna jag äger. I dag ska jag ta fram den igen, och läsa om den. Och när jag är färdig med Tordyveln flyger i skymningen ska jag läsa Agnes Cecilia. Och när jag har läst om Agnes Cecilia ska jag läsa om Glasblåsarns barn, en av de vackraste böcker som någonsin har skrivits. Efter det ska jag läsa om Skuggan över stenbänken, ...och de vita skuggorna i skogen och Skuggornas barn.

Vila i frid, Maria Gripe.

3Debattinlägg:

Blogger crrly tycker...

Å, ja, vila i frid, Maria Gripe. En stor favorit hos mig också.

08 april, 2007 12:48  
Blogger rolfner tycker...

Det här är OFF TOPIC - men jag vill bara säga att Mitt Aktuellt från nu heter - rolfner.se!

Sen får vi väl se när pingeriet hajar... ;.)

17 april, 2007 02:30  
Anonymous Anonym tycker...

Åh, jag har "Tordyveln flyger i skymningen" signerad av Maria Gripe. Älskar "skuggan över..." också. Och de flesta andra. Jag älskar mystiken! :-)

09 maj, 2007 08:32  

Skicka en kommentar

<< Home