14 februari 2007

Kakel och klinker, jag vill ha kakel och klinker

Kakel, ja... Det enda vi var överens om och säkra på i början var att vi inte ville ha vita, blanka 15x15-plattor. Svärfar grymtade lite, eftersom det ju är just det man *ska* ha, enligt honom. Nåja. Det är inte han som ska bo där.

Äntligen har vi hittat en platta till väggarna. Den är vit, fast inte vit. Den är matt och lite skrovlig (=svårstädad, jag vet) och drar lite åt beige. Mucho vacker. Den ska vi ha. Men ska den vara 10x10 eller 20x20?

På golvet inne i duschen vill vi ha det ganska mörkt. Vi har hittat en platta vi gillar, som finns i tre nyanser. Vad tror ni om "choklad" i duschen? Vi gillar den som är ljusare också, som heter nöt (om jag inte minns fel och/eller har glömt all den lilla italienska jag har kunnat), men funderar på att ha den i resten av huset i stället.

Golvet, ja... Från början var tanken att vi skulle hitta en platta som fanns i olika storlekar, gärna två kvadratiska och en rektangulär, och sen lägga mönsterläggning, men det blir nog inte så. Huset är för litet, det finns för många väggar, vi har för lite (=ingen) erfarenhet, och huset är inte rakt. Så det blir kvadratiska plattor på golvet och just nu lutar det åt 10x10. Jag trodde att det skulle vara för litet, men när jag har sett sådana golv känns det snarare som om det kommer att bidra till stugkänslan.

So far, so good. Det sista problemet kvar. Badrummet är rektangulärt. Längs in kommer hela änden att avdelas till dusch och bad. Jag vill göra något roligt med den väggen. Kortväggen, alltså. Om jag hade haft obegränsat med pengar så hade jag ordnat med någon rolig mosaikbild. En grekisk tempelmosaik, kanske, eller något vackert romerskt. Jag såg någon som hade tagit en teckning, och sen gjort skärvmosaik efter den, och det blev hur läckert som helst. Men nej. Vi har begränsat med pengar, och mycket begränsat med plattsättningserfarenhet.

Just nu lutar det åt en färdig mosaik, en sån man köper på ark, som alltså inte föreställer något, utan blandar småplattor (= 1x1) av några olika färger helt slumpmässigt. Kan det bli snyggt? Blir det för plottrigt på en hel vägg? Är det extremt svårstädat?

Om vi satsar på den, ska den gå igen någon annanstans, eller är det fult? Jag tänker till exempel på ovandelen av den lilla halvvägg vi ska ha mellan badkaret och toaletten. Bänken runt handfatet. Bård. Stapel. Ja, inte allt på en gång, förstås, men något av det. Dessutom hade vi tänkt ha samma mosaik som stänkskydd i köket.

4Debattinlägg:

Blogger nylsa tycker...

Hittade hit när jag av nån anledning såg att ni hade länkat till min blogg, kul!

Är en barnlängande singelflata som också letat kakel och våndats en hel del över färger och storlekar. Det verkar komma på köpet när man skaffar sig ett renoveringshus. Till köket i min förra lägenhet fick jag leta i sju kakelaffärer innan jag hittade det jag ville ha. Är svårt ibland, men rätt roligt.

Lycka till!

14 februari, 2007 20:49  
Anonymous Anonym tycker...

Kakel, kakel... Jo vi höll också på ett bra tag med att välja och fundera på hur vi ville att det skulle se ut.

www.byggahus.se är kanske något att kolla in? Gott om bilder på hur andra har gjort. Det är bra eftersom det ger nya idéer och man får ett hum om hur det kan komma att se ut också.

En sak som är bra att veta är att ju mindre golvplattorna är, desto lättare är det att få fallet mot golvbrunnen snyggt.

Vi har mosaik på vårt badkar och jag har inte märkt att det skulle vara speciellt svårstädat.

16 februari, 2007 11:25  
Blogger aequinoxia tycker...

Jo, jag gillar din blogg, nylsa, så jag länkade. :-)

I renoveringshus måste man nog kakla om. Jag har aldrig stött på ett som inte behövde det, i alla fall. Skönt att du hittade det du ville ha. Jag har tappat räkningen på hur många vi har varit i, men vi har nog hittat rätt nu.

Tack för länken, Petra. Och jo, jag vet att fallet är lite meckigt. Det är det enda som var klart från början, att vi skulle ha 10x10-plattor (eller kanske 5x5 om vi hittade snygga) inne i duschen.

Skönt att mosaiken inte var så svårstädad. Det blir med största säkerhet mosaik på hela gavelväggen.

19 februari, 2007 06:49  
Anonymous Anonym tycker...

Jag tror att det kan bli jättefint att mosaiken går igen här och där, bara den inte är för brokig. Mosaik i olika nyanser av en accentfärg till kaklet och klinkern tror jag blir kanonbra!

Lycka till med plattsättandet!

20 februari, 2007 09:22  

Skicka en kommentar

<< Home