08 maj 2006

Parmiddagarnas normativitet

Egentligen borde jag ju skriva något roligt och spirituellt och tankeväckande såhär på måndagen, men det står still. Inget kul har jag funderat över i helgen heller. Magnus frågade för ett tag sedan varför parmiddagar är antifeministiska, och det kan jag ju filosofera lite över.

Jag tänker så här (och berätta gärna hur du tänker med, sentenser. Det är ju inte säkert att vi är överens.): Parmiddagar är otroligt normativa. De har sina rötter i en strikt heteronormativ vuxendiskurs. Bara det att exkludera människor ur ett socialt sammanhang för att de inte ingår i en tvåsamhet är antifeministiskt eftersom det förutsätter att människor inte är hela i sig själva. Feminism handlar inte bara om kvinnokamp, det handlar om individens frigörelse från normer och mallar. Sen är det också så att under parmiddagar förväntas deltagarna bete sig på ett visst sätt. Det finns nästan ett manus att följa och det gäller att inte bryta det här tysta kontraktet. Vad män gör och pratar om, respektive vad kvinnor gör och pratar om. Och en parmiddag är inte komplett utan några "kvinnor gör alltid..." och "typiskt karlar".

Det hela blir en bekräftelse av deltagarnas vuxenhet och könstillhörighet. Detta hänger ju ihop. Vuxenhet, manlighet och kvinnlighet är performativt - det är något man *gör*. I mångt och mycket känns det som om folk fortfarande bara "leker" vuxna. Så här beter man sig när man är vuxen. Då är det bäst att vi gör det, för annars kanske någon tycker vi är barnsliga. För precis som i åttan finns det en rädsla för att uppfattas som omogen. Självklart behöver det inte vara på det här viset på individplan - det finns många många undantag från den här normen. Men det är fortfarande en norm.

Och den Blyga - jag återkommer. Som vanligt har du fått mig att tänka och vilja svara. Jag ska bara formulera mig.

3Debattinlägg:

Anonymous Anonym tycker...

Ja det är märkligt att man kan sitta och trivas i varandras sällskap i godan ro, så börjar någon berätta en lustig anekdot. Så blir det plötsligt en feberyr stämning där det gäller att överträffa varandra i "men vet du hur korkad/bakvänd min partner är.

Ja men du vet, min karl är precis likadan! Vet du vad han gjorde igår?

När man möter sin partners fullständiga oförstående så kan det kännas uuuunderbart när man får stöd från sina väninnor. Så pratar man om män som om de vore mindre begåvade barn - inför dem! Allt i skämtsam ton förstås.

Så retalierar männen med "varför ska det ta så infernaliskt lång tid att köpa ett par byxor? Man väljer ett par i rätt storlek och betalar och går ut"
Och genast försvarar honorna varandras bettende.
Skulle nån hona säga att hon faktiskt inte gillar att shoppa så går man över till nästa exempel, om toasitser, tandkrämstuber, oljebyten, vad det än är.

Parmiddagen blir en ventil, men till skillnad från när man pratar ut med bästa vännen, så görs allt detta inför varandra.
Man attackerar fienden och förväntar sig en förklaring till det "udda" beteendet och det haltande tänkandet. Istället bemöts man med motangrepp.
Man kivas på ett lättsamt sätt, men det är lätt hänt att man går över gränsen. Och frågan är varför man ska acceptera att man gör varandra till åtlöje. Sen är det ju tänkt att man ska gå hem med samma partner man just ägnat timmar åt att förlöjliga inför de gemensamma vännerna.
(Thank you for asking!)

08 maj, 2006 13:43  
Anonymous Anonym tycker...

Very best site. Keep working. Will return in the near future.
»

26 maj, 2006 15:26  
Anonymous Anonym tycker...

I love your website. It has a lot of great pictures and is very informative.
»

26 maj, 2006 15:29  

Skicka en kommentar

<< Home