25 april 2006

De vackraste kvinnorna på vita duken - del 3


Jag har fortfarande inte hittat någon bra och lämplig bild på min tänkta trea, så vi hoppar över henne för tillfället. På den nyvalda trean däremot finns det enormt många. Jag har valt en kanske lite udda bild. Man/vi/de flesta är nog mer vana vid att se henne lite yngre, lite mer retuscherad, med längre hår och mer smink. Men så hittade jag den här bilden från filmfestivalen i Venedig, och hon har aldrig varit snyggare! Jag återupptäckte henne när hon spelade Katya Derevko i Alias, syster till Irina Derevko som spelades av Lena Olin, tidigare nämnd i den här serien. Katya är kortklippt, härdad och väldigt butch. Hon skyddar sin syster och liksom med Irina kan man aldrig vara riktigt säker på var hennes lojaliteter egentligen ligger.

Isabella Fiorella Elettra Giovanna Rossellini föddes i Rom den 18 juni 1952, dotter till den svenska filmstjärnan Ingrid Bergman och den italienske regissören Roberto Rossellini. Hon har en tvillingsyster, Ingrid Isotta Rossellini, och en bror, Roberto Ingmar Rossellini. Hon gjorde debut på vita duken 1976 när hon spelade mot sin mor i A Matter or Time. Hon har varit med i David Lynchs Blue Velvet och Wild at Heart, och som sagt i teveserien Alias. Annars har hon mest jobbat som fotomodell bland annat tillsammans med Annie Leibovitz och i fjorton år representerade hon ensam kosmetikamärket Lancôme.

8Debattinlägg:

Anonymous Anonym tycker...

Oj, tänk att jag inte visste detta! Att hon hade så många namn och varit tillsammans med Anne alltså.
Nu tänker jag att "kända svenskar (och deras ättlingar)" skulle vara ett ämne i skolan, så man får intressant allmänbildning.

25 april, 2006 10:15  
Blogger aequinoxia tycker...

Kända svenskar och deras ättlingar? Låter som en given Jeopardy-kategori.

Vad jag vet har alltså Isabella Rossellini inte *varit* tillsammans med Annie Leibovitz, utan *jobbat* tillsammans med. Tyvärr. ;-)

25 april, 2006 11:02  
Blogger den blyga tycker...

Jag minns en intervju med MODERN, Ingrid Bergman.
Hon var i Stockholm och hade blivit hånad av Stig Ahlgren:
"...Sveriges elakaste skribent, genom sina vassa, stilistiskt briljanta formuleringar i ledare och bokanmälningar. Han kallade författaren Sten Selander "tråkig som en påstigande i Alvesta" och Svenska Akademiens dåvarande ständige sekreterare Karl Ragnar Gierow "allvarlig som en cypress". Särskild känd är han för att hårt ha kritiserat Ingrid Bergman under hennes Europaturné 1955: hon var inte skådespelerska utan "visas för pengar" av sin man Roberto Rossellini, "med vilken hon har tre barn och en Rolls-Royce". Själv blev han av Sven Stolpe avhånad som "Hin Håles späckhuggare". Men många läste hans ledare i Vecko-Journalen...."

Intervjun gjordes av BANG, också medarbetare i Vecko-Journalen under signaturen "Käringen mot strömmen".
Intervjun försiggick, fick man veta, på hennes hotellrum i Stockholm . Det som förundrade Bang var att Ingrid Bergman tvättade håret själv - kom just från duschen och det hade inte torkat än.

Att jag minns intervjun så väl var Bs kommentar om IB:S skönhet: Hon var inte bildskön - men" strålade av en inre glöd".
Jag var ju ung och fortfarande mycket intresserad av mitt utseende - tänkte - så vill jag också vara!

25 april, 2006 11:49  
Blogger aequinoxia tycker...

Inte bildskön, men strålande av en inre glöd... Jag tror vi är många som gärna hade velat bli beskrivna på det viset. :-)

Bang är annars en mycket intressant journalist. Som jag tyvärr vet alldeles för lite om.

25 april, 2006 12:11  
Anonymous Anonym tycker...

Hah! Jag måste ha haft porrbrillorna på mej. Excuuuse me!

25 april, 2006 12:22  
Anonymous Anonym tycker...

Brukar inte Ingrid Bergman tituleras som världens vackraste kvinna? Eller om det var filmvärldens.

25 april, 2006 12:24  
Blogger aequinoxia tycker...

Jo, Ingrid Bergman är ju inte direkt ful hon heller, om man säger så. Jag kommer nog dit så småningom. :-)

25 april, 2006 16:21  
Blogger Översättarhelena tycker...

En gång när jag var cirka 22 så gick jag till frisören och bad om att få bli klippt som Isabella Rossellini. Tyvärr blev jag inte så lik henne i alla fall.

26 april, 2006 10:56  

Skicka en kommentar

<< Home