23 maj 2006

De vackraste kvinnorna på vita duken - del 6

Då var det dags för nästa del i bloggserien, och jag börjar väl som vanligt från början.

Lucille Frances Ryan föddes den 29 mars 1968 (och är därmed hittills näst yngst i den här serien) i Mt Albert, Auckland, New Zealand. Hon har fem bröder och en syster, och har tidigare arbetat bland annat som guldgrävare. Hon läste musik i Auckland där hon sjöng opera- och jazzmusik, samt spelade violin.

1987 gifte hon sig med Gary Lawless och ett år senare föddes dottern Daisy. 1991 kom hon till Canada där hon gick på scenskola i Vancouver och 1995 skilde hon sig.

Hon har varit med i bland annat Boogeyman, Euro Trip och Spiderman, och gjort gästframträdanden i bland annat X-Files, Just Shoot Me, Simpsons och Battlestar Galactica.

Mest känd är hon dock för rollen som den svarthåriga, coola krigarprinsessan. Xena dök upp för första gången som en biroll i Hercules: The Legendary Journeys, men fick snart en egen serie. I sex säsonger reste Xena och hennes blonda sidekick, the Battling Bard, Gabrielle, runt i Grekland och världen och hjälpte folk. Allt Xena ville var att göra bot för sitt förflutna som warlord och Gabrielle hjälpte henne att inse hur mycket hon faktiskt kunde göra.

Serien är riktigt campy. Tyvärr är den alldeles för ojämn. Vissa avsnitt är genialiska, andra riktiga bottennapp. Kontinuiteten är inte heller den bästa. Jämfört med till exempel underbara fantastiska Buffy the Vampire Slayer är Xena mest en rad avsnitt på varandra utan större sammanhang. Och visst är Lucy Lawless vacker, men luggen och det svarta håret är inte smickrande!

1998 gifte hon sig med Rob Tapert som producerade Xena. Julius Robert Bay föddes 1999 och Judah Miro 2002.

Allra bäst är hon i Discovery-serien Warrior Women. En dokumentärserie med Lucy Lawless som programledare och presentatör där varje avsnitt är ägnat en "krigarkvinna". Först ut är Jeanne d'Arc. Sista och bästa avsnittet handlar om Boudica. Lucy Lawless får vara sig själv, med sin egen hårfärg och sin egen härliga dialekt. Hon är smart och rolig och snygg. Serien i sig är underhållande och lärorik. Näst bäst efter Lucy Lawless är Manda Scott, författaren, som dyker upp i sista avsnittet för att berätta om Boudica och livet i Britannien.

4Debattinlägg:

Anonymous Anonym tycker...

Jag har bara sett nåt enstaka avsnitt av Xena, men som fenomen är hon välbekant.
Hon hade också en roll som Tarzans syster i en serie som nyligen sändes, men då kände jag knappt igen henne!
(Då såg hon nämligen ut som på fotot.)
De där intensiva ögonen som Xena har kanske får kostmetisk hjälp? Eller syns de bättre mot det svarta håret?

23 maj, 2006 18:57  
Blogger aequinoxia tycker...

Jag har också undrat över det, och har dragit slutsatsen att hon/de får hjälp på traven. Även om håret bidrar det med...

24 maj, 2006 09:36  
Blogger Elisabet. tycker...

Hon påminner lite om Anita Ekberg i sin ungdom. Kanske är det sättet hon trån-ler på ... och sättet hon håller huvudet ...

24 maj, 2006 16:45  
Anonymous Anonym tycker...

Xena, en favorit bland B-gänget. Klart en härlig smörja. Synd bara att Young Hercules aldrig riktigt kom upp på den nivån. Bäst var alltid scenografin av plastdjungel och frigolitslott.

27 maj, 2006 21:27  

Skicka en kommentar

<< Home